BENEFICIILE SUCULUI DE CĂTINĂ

Când vorbim despre cătină, fructele crude sunt cele mai bune de consumat pentru a beneficia de maximul de vitamine şi substanţe de care organismul nostru are nevoie. Se culeg fructele, se spală cu apă rece şi se consumă ca atare sau se poate face un suc prin zdrobirea lor. Atunci când nu avem la dispoziţie fructe proaspete, sucul ecologic congelat din cătină albă ”Hipy” este alegerea cea mai bună, susţinând starea de sănătate a consumatorilor.

1. Sucul de cătină: un puternic vitaminizant şi un energizant natural

“Probabil fructul cel mai echilibrat de pe planetă, cătina poate fi considerată ea însăşi o multivitamină, conţinând 190 de nutrienţi bioactivi.”

(Gerald P. Curatola pentru www.doctoroz.com)

Fructul de cătină albă conţine în concentraţii importante aproape toate vitaminele, mineralele și grăsimile esenţiale necesare organismului. Catina este plină de vitaminele A, B, E, K, dar şi de fosfor, potasiu, magneziu, fier. Conţine de 10 ori mai multă vitamina C decât citricele. Despre betacaroten, ce să mai zicem – are peste nivelul conţinut de morcov. Adăugaţi aminoacizii esenţiali, acizii graşi esenţiali (omega-9, omega-6, omega-3 şi rarul omega-7) şi veţi obţine o minunăţie de fruct.

Efecte benefice: vitaminizant, mineralizant, tonifiant general, antianemic, imunostimulator, antioxidant, protector coronarian și hepatic, regenerator al pigmenţilor retinieni, antiinflamator, decongestiv și antiseptic la nivelul mucoasei nazale astfel ajutând în stările gripale, previne scleroza, apariţia proceselor tumorale și accelerarea procesului de îmbătrânire și nu în ultimul rând s-a dovedit a fi de un real folos în tratamentul asteniei, nevrozelor și depresiei.

Un pahar de suc de cătină cu miere, proaspăt preparat, consumat dimineaţa, vă asigură porţia de vitamine şi energie pe tot parcursul zilei!

2. Sucul de cătină: pune pe fugă infecţiile şi întăreşte sistemul imunitar

Dacă abia scapi de o boală și deja bate alta la uşă, o cură cu cătină e cel mai bun scut. Fie că e vorba de infecţii urinare, stomacale, respiratorii sau de altă natură, toate se vor prinde mult mai greu de tine. Cătina are puternice efecte remineralizante şi vitaminizante, ajutând organismul să se menţină sănătos şi puternic şi, la nevoie, să lupte împotriva bolilor. Mai mult, fructul de cătină are proprietaţi antibiotice, combatând direct infecţiile bacteriene, iar conţinutul ridicat de vitamina C fortifică puternic sistemul imunitar. In prag de iarnă cătina este cel mai bun “vaccin antigripal”.

3. Sucul de cătină: înlătură anemia

Datorită conţinutului bogat în vitamine şi minerale, cătina este considerată o polivitamină naturală. Persoanele aflate în convalescenţă sau care suferă de anemii, copiii peste şapte ani, femeile care doresc să-şi întărească organismul pot face timp de o lună o cură cu suc de cătină. La nevoie, aceasta cură se repetă de 2-3 ori pe an.

4. Sucul de cătină: puternic efect antioxidant

Cătina este plină de antioxidanţi puternici ce ajută la neutralizarea radicalilor liberi, a substanţelor toxice preluate din mediu şi previne apariţia celulelor canceroase. Impresionantă este cantitatea de vitamina C conţinută de cătină: de 10 ori mai mare decât a citricelor! Puternic antioxidant, vitamina C previne cancerul, întăreşte imunitatea şi contribuie la menţinerea sănătăţii dinţilor şi oaselor.

5. Sucul de cătină: întăreşte inima și vasele de sânge

Cătina duce la scăderea colesterolului, fapt care previne îngroşarea arterelor. De asemenea, conţine o cantitate mare de antioxidanţi, care protejează inima şi vasele de sânge. La aceste două proprietăţi se adăugă şi efectul ei anticoagulant. Prin urmare, cătina este recomandată şi în afecţiunile cardiovasculare (în special hipertensiune arterială, ateroscleroză, sindromul Raynaud).

6. Sucul de cătină: de ajutor în tratarea hepatitei acute, cronice şi ciroză incipientă

Sucul de cătină are efecte benefice şi in cazul afecţiunilor hepatice acute sau cronice, întrucât cătina este un bun stimulent hepatic.

7. Sucul de cătină: efect citoprotector

Cătina este scutul ce apără celulele organismului de tot ce este toxic şi nociv şi contribuie la menţinerea stării de sănătate a organismului.

8. Sucul de cătină: mai tare decât depresia

În stările de tristeţe, oboseală cronică, stres şi depresie, cătina este un tonic eficient, care-ţi redă pofta de viaţă. Oamenii de ştiinţă au descoperit că fructele de cătină determină creşterea nivelului de serotonină din organism, hormonul fericirii care, în cantitaţi mici, determină instalarea depresiei şi a anxietaţii.

9. Sucul de cătină: un bun ajutor în curele de slăbire

Cătina este apreciată ca fiind un instrument eficient în pierderea surplusului de kilograme. Acidul palmitoleic prezent în boabe (acel acid gras rar Omega-7) transmite semnale corpului pentru a opri depozitarea grasimii şi reduce senzaţia de foame. Asadar consumul de cătină pe perioada unei diete vă ajută să scăpaţi mai uşor de kilogramele în plus. (Dr. Oz preciza în emisiunea sa “The Dr. Oz Show” despre cătină, că este printre puţinele surse naturale de acizi graşi Omega 7, iar cu ajutorul lor putem să ne menţinem greutatea optimă.)

10. Sucul de cătină: scade colesterolul rău

Cătina este un tratament excelent în reducerea colesterolului rău şi are efecte pozitive asupra sistemului cardiovascular datorită acizilor graşi pe care îi conţine.

11. Sucul de cătină: susţine sănătatea pielii

Datorită conţinutului de acid palitoleic - un acid foarte gras care se găseşte în componenţa pielii – fructele de cătină ajută la regenerarea celulelor şi la vindecarea leziunilor. De asemenea, consumul de cătină este foarte eficient în tratarea arsurilor şi a bolilor de piele (dermatite, eczeme, cuperoze, acnee, psoriazis).

12. Sucul de cătină: previne imbătrânirea

Cătina amâna efectele neplăcute ale îmbătrânirii, menţine pielea sănătoasă şi tonică. Proprietăţile antiîmbătrânire ale cătinei se datorează conţinutului de licopen şi betacaroten (provitamina A). Licopenul este pigmentul natural care dă culoarea fructelor. Acest pigment menţine elasticitatea pielii şi încetineşte procesul de îmbătrânire În ceea ce priveşte betacarotenul, acesta creşte imunitatea organismului, previne pigmentarea pielii cauzată de bolile de ficat sau de bătrâneţe. De asemenea, betacarotenul stimulează sinteza melaninei în piele. Melanina protejează pielea împotriva razelor solare, prevenind îmbătrânirea precoce şi cancerul cutanat. Cătina conţine atât vitamine liposolubile (A, E, F, D), cât şi vitamine hidrosolubile (B1, B9, C, K, P). Reglând permeabilitatea membranei celulare, acestea împiedică îmbatrânirea şi ridarea tenului.

13. Sucul de cătină: ajută vederea

Carotenoizii din cătină protejează vederea, încetinind evoluţia degenerescenţei maculare. Cătina previne, de altfel, şi formarea cataractei, ajutând totodată la îmbunătăţirea vederii de noapte.

14. Alte beneficii ale sucului de cătină

Cătina previne anumite tipuri de cancer, calmează afecţiunile gastrointestinale, scade tensiunea, promovează sănătatea colonului, contribuie la funcţionarea corectă a sistemului nervos, îmbunătăţeşte claritatea mentală, tratează simptome astmatice, stimulează membranele mucoasei digestive şi respiratorii.